Odrzavanje tepiha

Prolece je pravo vreme za ciscenje celog stana.

Ovog puta, zeleli bismo da sa Vama podelimo kratka uputstva o odrzavanju i osvezavanju tepiha.

Kako biste sacuvali vas kao nov tepih, trebalo bi da se brinete o njemu od samog pocetka. Medjutim, nebirnite, odrzavanje tepiha je izuzetno lagano I veoma brzo cete ga usvojiti.

Pre svega, kako biste ih sto vise sacuvali krenite od samih ulaznih vrata. Postavite otirace ispred njih kako biste podsetili goste da ciste svoje cipele pre ulaska u kucu. Pokusajte da neulazite obuveni u kucu – djonovi su veoma prljavi I takodje cine da se vlakna na tepihu brze utabaju.

Usisavajte najmanje jednom nedeljeno I menjajte vrecu na usisivacu kako biste odrstranili prasinu I prljavstinu. Postoji nekoliko razlicitih nacina usisavanja tepiha. Koristite okrugle cetke sa uspravnim krucim dlakama, na cupavim tepisima I valjkaste na prepletenim tepisima.

Neke cake koje se takodje koriste da bi se sacuvao tepih su poput onih da namestaj koji stoji na tepihu, cesto zbog svoje tezine se useca u tepih. Ukolko nekad nemozete da sprecite ovo, pomerajte vas namestaj sto cesce dok se nevrati u normal. Ulegnuca koja se nevracaju kroz odredjeno vreme, mozete staviti kocku leda da se istopi I vlakna popravite novcicem.

Fleke na vunenom tepihu mogu se otstraniti vodom i blagim rastvorom deterdzenta(kasicica sto slabijeg deterdzenta u malo vode)

Svako prosipanje bi trebalo biti odmah otklonjeno – sto duze ih ostavljate da stoje, one postaju stalne. Nezno obrisite ono sto ste prosuli sundjerom I otklanjajte spolja ka centru. Kada su upitanju fleke od alkohola, caja, kafe samo sipajte kasicicu sirceta u rastvor od deterdzenta.

Tepisi od prolipropilena mogu se ocistiti koristeci rastvor za ciscenje na bazi vode.

Sto intenzivnije ciscenje, sto cesce tretiranje mrlja ce ih sve vise umanjiti. Tepihe uvek brisite nakon ciscenja.

Korpa