Održavanje tepiha

Proleće je pravo vreme za čišćenje celog stana. Ovog puta, želeli bismo da sa vama podelimo kratka uputstva o održavanju i osvežavanju tepiha.

Kako biste sačuvali vaš kao nov tepih, trebalo bi da se brinete o njemu od samog početka. Međutim, ne birnite, održavanje tepiha je izuzetno lagano i veoma brzo ćete ga usvojiti.

Pre svega, kako biste ih što više sačuvali, krenite od samih ulaznih vrata. Postavite otirače ispred njih kako biste podsetili goste da čiste cipele pre ulaska u kuću. Pokušajte da ne ulazite obuveni u kuću – đonovi su veoma prljavi i, takođe, čine da se vlakna na tepihu brze utabaju.

Usisavajte najmanje jednom nedeljeno i menjajte vreću na usisivaču kako biste odrstranili prašinu i prljavštinu. Postoji nekoliko različitih načina usisavanja tepiha. Koristite okrugle četke sa uspravnim krućim dlakama, na čupavim tepisima i valjkaste na prepletenim tepisima.

Neke cake koje se, takođe, koriste da bi se sačuvao tepih su poput onih da nameštaj koji stoji na tepihu, često zbog svoje težine se useca u tepih. Ukolko nekad ne možete da sprečite ovo, pomerajte nameštaj što češće dok se ne vrati u normalu. Ulegnuća koja se ne vraćaju kroz određeno vreme, možete staviti kocku leda da se istopi i vlakna popravite novčićem.

Fleke na vunenom tepihu mogu se otstraniti vodom i blagim rastvorom deterdženta (kašičica što slabijeg deterdženta u malo vode).

Svako prosipanje bi trebalo biti odmah otklonjeno – što duže ih ostavljate da stoje, one postaju stalne. Nežno obrišite ono što ste prosuli sunđerom i otklanjajte spolja ka centru. Kada su u pitanju fleke od alkohola, čaja ili kafe samo sipajte kašičicu sirćeta u rastvor od deterdženta.

Tepisi od prolipropilena mogu se očistiti koristeći rastvor za čišćenje na bazi vode.

Što intenzivnije čišćenje, što češće tretiranje mrlja će ih sve više umanjiti. Tepihe uvek brišite nakon čisšćnja.

Korpa