Kako prati jastuke?

Spavati lepo I udobno je veoma bitno. Jastuci upravo tome I služe. Međutim, jastuci su skloni skupljanju prašine i grinja, koji mogu izazvati alergije koje doprinose poremećaju spavanja. Zato je veoma važno da ih čistite i održavate.

Šta vam je potrebno za ovo:

  • sirće ili sok od limuna
  • ulje eukaliptusa ili pepermint ulje
  • soda bikarbona
  • vruća voda
  • mašina za veš

 

Kako čistiti jastuke?

-Sortirajte jastuke prema vrsti i veličini. Postoje različite vrste jastuka poliesterskog veštačkog punjenja, memori pene, čista pena i perjani jastuci između ostalog. Prisetite se da pročitate uputstva za održavanje jastuka.

-Napunite veš mašinu sa količinom vode koja je dovoljna da se operu jastuci. Ovo takođe možete uraditi i u kadi ili lavabou. Ne perite više od dva jastuka u isto vreme, ukoliko imate malo vreme pranja. Perite jastuke sa najtoplijom temperaturom vode. Pomešajte ulje eukaliptusa ili pepermint ulje u vodu da ubijete grinje. Jastuke od čiste i memori pene bi trebalo prati na ruke u lavabou ili kadi mešajući sirće ili sok od limuna i vodu. Sirće i sok od limuna imaju kiselinu koja je dobra za uklanjanje mrlja.

-postavite mašinu na mod za osetljivo rublje da biste oprali jastuke.

-za perjane jastuke upotrebite sirće. Potopite ih na 15minuta, izvadite i ocedite. Ponovite ovo dok jastuk ne bude potpuno čist. Perjane jastuke morate ocedit, jer je potrebno vreme da bi se osušili. Možete ih ubaciti u mašinu za sušenje i vaditi ih svakih 10minuta da ih otresete i vraćajte ih dok se ne osuše.

-ostavite jastuke da se suše. Stavite ih na sunce koje će im dati belinu, ukoliko su jastuci beli, i lep miris.

-za održavanje jastuka, možete posuti sodu bikarbonu svaki put da biste uklonili neprijatne mirise. Koristite jastučnice da biste sprečili bojenje.

Zdravlje:

Sinusi su čest zdravstveni problem koji izazivaju prašina i grinje. Prašina je čest alergent koji je svuda. Veoma je teško da se kontroliše pojava prašine, jer se ona donosi iz vazduha. Postoji dosta prirodnih preparata za uklanjanje prašine, kao i za njihovo neutralisanje. Ovi preparati su napravljeni od organskih sastojaka koji su sigurni za ljude koji imaju problema sa sinusima.

Savetujemo da jastuke perete tri puta u toku godine, menjate na svake dve godine. Da biste znali kada biste trebali da ga promenite. Sklopite jastuk na pola i ako on ostane sklopljen to nije dobar znak, to znači da je pun prašine i ko zna kakve prljavštine i da se punilo već istrošilo. Međutim, ukoliko se on odmah vrati u „početan“ položaj, to je dobar znak.

Korpa