Kako odabrati najbolji peškir?

Ništa bolje no kada su peškiri mekani, paperjasti, tako da zagrle vaše telo posle toplog tuširanja. Peškiri su nešto sto se koristi svakodnevno. To je jedan od glavnih rituala ujutro. Tako da peškir mora da bude mekan i „luksuzan“ kada ga prislonite vašem telu. On bi trebao da vas ugreje i da se osećate kao milion dolara kada ga koristite. Postoji nekoliko tipova kako da odaberete najbolji pamučni peškir koji vam je potreban, jer nisu svi peškiri isto satkani. Kada tragate za najboljim peškirom, najbolje je da ispitate nekoliko faktora.

Veličina i gramaža peškira-peškiri se mere u jedinici poznatoj kao GSM-gram po metru kvadratnom. Ovo je gustina tkanine peškira. Peškiri manji od određene gustine, su lakši, tanji i obično mnogo jeftiniji, jer obično imaju tendenciju da kraće traju. Ovi peškiri se obično koriste za putovanja, treninge… Peškiri veće gramaže su boljeg kvaliteta, to je vrsta koju možete pronaći u hotelima svetskih klasa. Onji su mnogo skuplji, ali često vredi platiti dobro za njih, jer će oni trajati mnogo duže. Imajte uvek na umu da je kvalitet peškira veoma bitan, jer ih vi koristite svakog dana i jedan, možete koristiti godinama. Iz ovoga vidimo zašto je bitno da imamo dobre peškire.

Absorpcija-ovo je jedan od bitnih faktora kada biramo peškire. Dobar peškir je onaj koji je debeo, mekan i onaj koji upotpunosti dobro upija. Šta na nju utiče? Svaki peškir se sastoji od petlji u tkanju. Ove petlje u tkanju omogućavaju da se dobro apsorbuje, upija voda. Broj petlji određuje i mogućnost sušenja. Kako se petlje pomeraju to prouzrokuje apsorpciju.

Peškiri koji imaju najveću moć upijanja-Egipatski pamuk-veoma je popularan, jer su njegove niti veoma dugačke i debele. Ova vrsta pamuka je birana da obezbedi svoj nivo čistoće. Ovi peškiri su veoma gusti, izdrživi su, absorbujući i plišani. Egipatski peškiri mogu trajati mnogo godina, samo ukoliko se dobro brinete o njima i perete ih pravilno. Ova vrsta peškira najčešće se nalazi u luksuznim hotelima širom sveta. Ovi peškiri imaju veliku gramažu, dobro se suše,

Koliko brzo se peškiri suše-tanji peškiri se suše brže. Deblji, mnogo su meški, plišaniji, ali im treba duže vremena da se osuše. Ukoliko živite u vlažnim predelima, uzećemo u obzir da će tanji peškiri ostati vlažni duži period ukoliko ga ostavite napolju da se suši.

Za brzo sušenje peškira-Turski pamuk-on je izdržljiviji i dobar apsorbent, al nije toliko debeo i velike gramaže kao egipatski pamuk. Tako da, ukoliko ste vrsta osobe koja ne želi dugo da čeka se peškiri osuše, turski pamuk je baš za vas. Ovaj pamuk je takođe izuzetno mekan i udoban peškir. Peškiri što ih više perete oni postaju paperjastiji i apsorbastiji. Zato se sve više hotela odlučuju da izaberu turske peškire.

Koliko otpada ostaje u vešu-novi peškiri, uprkos svom kvalitetu mogu da imaju dosta „otpada“. Tako da se vremenom većina peškira „izliže“, postane glatka. Ovo je zato što pamuk od prirodnih vlakana koja se oštećuju prilikom sušenja u sušačima. Zbog tzv. prolivanja, razlivanja boje koje se često javlja sa novim peškirima, najbolje ih je prati i suštiti odvojeno od drugog veša. Ono što može da prija vašim peškirima, jeste da ih iznesete na sušenje na svež vazduh, nije baš preporučljivo da se svaki put suše u sušačima. Ovaj način sušenja sačuvaće vaše peškire, jer oni mogu da se oštete i istanje ukoliko ih sušite na previše visokoj temperaturi. Međutim, ukoliko se odlučite da ubacite peškire u sušač, uvek otresite onaj višak pre nego što ga savijete.

Koliko su dugačka vlakna-kada tražite peškire, bitno je da gledate peškire koji se prave od dugo sortiranog pamuka, inače poznat kao ELS pamuk. Ovaj pamuk se klasifikuje kao ELS ako je 3/8 inča ili duže. ELS pamuk je popularan, jer daje mnogo mekšu tkaninu od drugih vrsta pamuka. Najviši tip kvaliteta ELS.

Mekoća-Osetite mekoću na vašoj koži. Pruanski pamuk.-Peruanski pamuk raste duž obale Perua, gde ga bogata zemlja čini savršeno vlažnim, mekanim i glatkim. Sami spojevi pamuka, veoma su dugački, tako da je manje verovatno da će se bacati dosta vlakna, kao što je moguće kod drugih vrsta. Odličan je izbor za ljude koji imaju osetljivu kožu.

Kako pravilno da ih održavamo:

-Nikada nemojte da pretrpavate mašinu za veš. Vaši peškiri neće biti čisti, niti će se isprati lepo. Više sapuna neznači da će peškiri biti čistiji.

-Bele peškire uvek perite u vreloj vodi. Ukoliko su upitanju peškiri u boji, perite ih u toploj vodi, kako biste izbegli ispiranje boje.

-Vaše bele peškire, povremeno možete oprati i hlor izbeljivačem, kako biste otklonili mrlje i ubili bakterije. Ne koristite izbeljivač na obojenim peškirima, jer će oni dovesti do razmazivanja boje, mrljanja i izbledeće peškire.

-Nikada ne koristite omekšivače na peškirima. Omekšivači će dodati peškirima ostatke silikona što će rezultirati da peškiri izgube svoju moć upijanja. Mnogi ljudi misle da će omekšivači povećati kvalitet njihovih peškira. Ustvari, oni će uradi nešto sasvim suprotno.

-Kada prvi put kupite peškire(jedno, mesec dana posle toga), dobra je ideja da ih bacite u veš mašinu, dodate šolju belog sirćeta tokom ciklusa ispiranja. Belo sirće će pomoći peškiru da dobiju bolju moć upijanja. Ono takođe pomaže da se otkloni bilo kakav višak deterdženta, koji mu mogu smetati da apsorbuje tečnost.

Zapamtite da je svako različit i da jedan peškir može da odgovara svima, ideje ne postoje. Veći peškiri dobro upijaju. Obzirom da je imati dobar peškir je jedan od životnih luksuza. Samo vi znate šta više volite, ali pronađite i neki koji vaše će i vaše „telo voleti“, jer ti si taj koji će ga koristiti svakog dana. .

Korpa