U kom posuđu je najbolje kuvati?

Stručnjaci preporučuju emajlirano, posuđujući nerđajućeg čelika, ali i teflonsko poznatih proizvođača koje ima izuzetno dugotrajna rok trajanja i svojstva za praktičnu upotrebu.

Kada je Američka agencija za zaštitu životne sredine prošle nedelje izdala stroga ograničenja o upotrebi hemikalije koja se koristi u proizvodnji izazivajućih tiganja, pitanje neprijatnog „zdravljenja” ponovo. U čemu je naše zdravlje priprema hranu, da li su teflonski tiganji zaista opasni, kako se često tvrdi u istraživanjima, i koliko je ova tema deo marketinga, a koliko stvarno treba da nas brine? Na domaćem tržištu teflonski tiganji i dalje se koriste i domaćice ih posmatraju izuzetno praktičnim. Velike kompanije koje decenijama proizvode teflonsko posuđe pod pritiskom su pre šest godina prestale da koriste PFOA (perflorooktanska), o kojoj se bilo toliko govori i zbog koje je kamp centar negativnih teflonskih posuda.

Teflonsko posuđe je, dakle, zdravo za upotrebu, uz pravilno korišćenje, što se ne može potvrditi i za ono kupljeno na pijaci ili kinesko, za koji kupac ne može da zna kakvi materijali su upotrebljeni u njegovoj proizvodnji. I bez obzira na mnogobrojne kampanje i reklame, druge vrste šerpi i tiganja, naročito keramičke, nisu se toliko odomaćile kod nas, što zbog cene, što zbog činjenice da i ovi proizvodi imaju dosta manjina.

– Keramičko posuđe se dosta reklamira, ali čini mi se da se pola gubi trku. To, inače, nije keramičko posuđe, nego je reč o nelepljivom premazu koji ne sadrži PFOA (perflorooktansku kiselinu). Napravljen je na bazi prirodnih, mineralnih sirovina. To je u stvari organsko-neorganski hibridni materijal. Odlikuje ga visoka tvrdoća, temperaturna otpornost, nelepljivost i sjaj. Za razliku od PTFE premaza (teflona) koji je uglavnom crne boje, keramički premaz može biti u svetlim nijansama, što predstavlja novinu na tržištu. U odnosu na teflon keramički premaz ima prednosti što je temperaturna otpornost (do 450 stepeni Celzijusa u odnosu na 240 stepeni, što je granica za bezbednu upotrebu teflona) i što može biti u više boja – kaže za „Politiku” direktor Aleksandar Marković, posuđa”.

– Keramika i emajl inače nisu u toj kategoriji posuđa. Emajl se nanosi na čelični lim i po strukturi je najsličniji stav. Emajl nije nelepljiv premaz kao teflona ili takozvanog keramičkog premaza. Tako da keramika nije zamena za emajl već je više zamena za PTFE (teflon) – kažu u „Metalcu”. Kako ističu, često pranje u mašini za posuđe može da umanji nelepljivost posle agresivnog dejstva deterdženta za mašinsko pranje na površini premaza, pa se savetuje ručno pranje, kao i upotreba plastičnog ili drvenog pribora. U ovoj kompaniji kažu da je ubedljivo najzdravije emajlirano posuđe u kome može i da se sprema i da se čuva hrana, a pošto je dugo u upotrebi možemo biti sigurni i da ne šteti zdravlju. Za preporuku je i posuđe od nerđajućeg čoveka u kome ipak ne bi trebalo da čuva hranu već je samo priprema.

Prema važnim standardima kvaliteta ,pri zvaničnom uvozu posuđa akreditovane laboratorije trebalo je da se kontrolišu različite parametre, kao što su bezbednost glazura kod keramičkog, porcelanskog ili glinenog posuđa ima, čije postojanje leži u zavisnosti od plastike ili postojanosti koja se nalazi u zavisnosti od plastike…

Sve što se legalno uvozi, saznajemo, prolazi kontrola na granici. To su laboratorijske i vizuelne kontrole. Naravno, inspekcija ne mogu da garantuju za posuđe sa pijaca, za koje trgovci ne izdaju račune ili ne postoje informacije o poreklu ili ispunjenosti standarda. To je oblast sive ekonomije, a ona nije u domenu rada inspekcije.

Crno tržište posuđa ipak cveta. Posuđe se prodaje na ulici, pijacama, od vrata doi vrata. Ova roba stiže iz Kine i Turske i, kako kažu u inspekciji, vrlo je rizično kupovati posuđe koje nisu sigurni od kojih je materijala proizveden.

Tri sistema obezbeđenja

Jedan od proizvoda koji nikada nije izašao iz mode jeste eks lonac. Među proizvođačima upozoravaju da ne bi bilo loše da se i pri njegovoj kupovini vodi računa o tome gde se nabavlja. Ekspres lonac mora da bude od nerđajućeg čelika, da ima tri sistema obezbeđenja i C-znak, što je sertifikat o usaglašenosti sa standardima bezbednosti. Važno je i koja sertifikaciona kuća izdaje atest, jer je ipak reč o posuđu koje u slučaju da nije proizvedeno po standardima može da izazove ozbiljne posledice.

Rok za teflonsko posuđe

Prosečan kupac obično ima nedoumicu koliko se dugo može koristiti teflonsko posuđe i da li je bezbedna njegova upotreba kada se s vremenom delimično ošteti. Stručnjaci kažu da među teflonskom posuđu postoje velike razlike u kvalitetu i vrlo je važno koristiti posuđe proverenih proizvođača. Sami premazi mogu biti različitog nivoa kvaliteta, posude mogu biti različitih debljina lima (aluminijumskog ili čeličnog). Što se tiče funkcionalnosti i trajnosti kvaliteta je ono posuđe koje je veće debljine i na koje je nanet teflonski premaz iz više slojeva. Ono može da se koristi godinama ukoliko se držite uputstva za upotrebu. Prema uputstvima proizvođača, ovo posuđe ne bi trebalo pregrevati, trebalo bi ga koristiti na umerenim, srednjim temperaturama i treba voditi računa da se ne ošteti unutra.

– Proizvođači teflonskog prema tvrdi da je PTFE (teflon) jedan od najinertnijih poznatih materijala. To znači da na njega ne mogu uticati nikakve telesne tečnosti, čak ni jake kiseline u ljudskom stomaku. To što se eventualno proguta (u nekim nepovoljnim okolnostima) bezbedno bi prošlo kroz digestivni sistem. Mi kao proizvođač posuđa ipak preporučujemo da se posuđe koje se ošteti dalje ne koristi – kažu u „Metalcu”.

Korpa