U kom posuđu je najbolje kuvati?

Stručnjaci preporučuju emajlirano, posuđe od nerđajućeg čelika, ali i teflonsko poznatih proizvođača koje ima izuzetno dugotrajan rok trajanja i svojstva za praktičnu upotrebu.

Kada je nedavno Američka agencija za zaštitu životne sredine izdala stroga ograničenja o upotrebi hemikalije koja se koristi u proizvodnji tiganja, pitanje neprijatnog „zdravljenja” ponovo je aktuelno. U čemu je za naše zdravlje najbolje pripremati hranu, da li su teflonski tiganji zaista opasni, kako se često tvrdi u istraživanjima, i koliko je ova tema deo marketinga, a koliko stvarno treba da nas brine? Na domaćem tržištu teflonski tiganji i dalje se koriste i domaćice ih smatraju izuzetno praktičnim. Velike kompanije koje decenijama proizvode teflonsko posuđe pod pritiskom su pre izvesnog vremena prestale da koriste PFOA (perfluorooktanska kiselina).

Teflonsko posuđe je zdravo za upotrebu, uz pravilno korišćenje, što se ne može potvrditi i za ono kupljeno na pijaci ili kinesko, za koje kupac ne može da zna kakvi materijali su upotrebljeni u njegovoj proizvodnji. I bez obzira na mnogobrojne kampanje i reklame, druge vrste šerpi i tiganja, naročito keramičke, nisu se toliko odomaćile kod nas, što zbog cene, što zbog činjenice da i ovi proizvodi imaju nedostataka.

Keramičko posuđe se dosta reklamira. To, inače, nije keramičko posuđe, nego je reč o nelepljivom premazu koji ne sadrži PFOA (perfluorooktanska kiselina). Napravljen je na bazi prirodnih, mineralnih sirovina. To je, u stvari, organsko-neorganski hibridni materijal. Odlikuje ga visoka tvrdoća, temperaturna otpornost, nelepljivost i sjaj. Za razliku od PTFE premaza (teflona) koji je uglavnom crne boje, keramički premaz može biti u svetlim nijansama, što predstavlja novinu na tržištu. U odnosu na teflon, keramički premaz ima prednosti što je temperaturna otpornost (do 450° C u odnosu na 240° C, što je granica za bezbednu upotrebu teflona), i što može biti u više boja.

Keramika i emajl, inače, nisu u toj kategoriji posuđa. Emajl se nanosi na čelični lim, i nema premaz kao teflon ili takozvani keramički premaz. Dakle, keramika nije zamena za emajl, već je više zamena za PTFE (teflon). Često pranje u mašini za posuđe može da umanji nelepljivost posle agresivnog dejstva deterdženta za mašinsko pranje na površini premaza, pa se savetuje ručno pranje, kao i upotreba plastičnog ili drvenog pribora. Mnoge kompanije ističu da je ubedljivo najzdravije emajlirano posuđe u kome može i da se sprema i da se čuva hrana, a pošto je dugo u upotrebi možemo biti sigurni i da ne šteti zdravlju. Za preporuku je i posuđe od nerđajućeg čelika u kome, ipak, ne bi trebalo da se čuva, već samo priprema hrana.

Prema standardima kvaliteta, pri zvaničnom uvozu posuđa, akreditovane laboratorije trebalo bi da kontrolišu različite parametre, kao što su, pre svega bezbednost glazura kod keramičkog, porcelanskog ili glinenog posuđa.

Sve što se legalno uvozi, prolazi kontrolu na granici. To su laboratorijske i vizuelne kontrole. Naravno, inspekcije ne mogu da garantuju za posuđe sa pijaca, za koje trgovci ne izdaju račune ili ne postoje informacije o poreklu ili ispunjenosti standarda. To je oblast sive ekonomije, a ona nije u domenu rada inspekcije.

Crno tržište posuđa ipak cveta, jer se prodaje na ulici, pijacama, od vrata do vrata. Ova roba stiže iz Kine i Turske i, kako kažu u inspekciji, vrlo je rizično kupovati posuđe za koje niste sigurni od kojih je materijala proizvedeno.

Tri sistema obezbeđenja

Jedan od proizvoda koji nikada nije izašao iz mode jeste ekspres lonac. Među proizvođačima upozoravaju da ne bi bilo loše da se i pri njegovoj kupovini vodi računa o tome gde se nabavlja. Ekspres lonac mora da bude od nerđajućeg čelika, da ima tri sistema obezbeđenja i C-znak, što je sertifikat o usaglašenosti sa standardima bezbednosti. Važno je i koja sertifikaciona kuća izdaje atest, jer je, ipak, reč o posuđu koje u slučaju da nije proizvedeno po standardima može da izazove ozbiljne posledice.

Rok za teflonsko posuđe

Prosečan kupac obično ima nedoumicu koliko se dugo može koristiti teflonsko posuđe i da li je bezbedna njegova upotreba kada se s vremenom delimično ošteti. Stručnjaci kažu da među teflonskom posuđu postoje velike razlike u kvalitetu i vrlo je važno koristiti posuđe proverenih proizvođača. Sami premazi mogu biti različitog nivoa kvaliteta, posude mogu biti različitih debljina lima (aluminijumskog ili čeličnog). Što se tiče funkcionalnosti i trajnosti kvaliteta, ono je posuđe koje je veće debljine i na koje je nanet teflonski premaz iz više slojeva. Ono može da se koristi godinama ukoliko se držite uputstva za upotrebu. Prema uputstvima proizvođača, ovo posuđe ne bi trebalo pregrevati, odnosno trebalo bi ga koristiti na umerenim, srednjim temperaturama i treba voditi računa da se ne ošteti unutra.

Proizvođači teflonskog posuđa tvrde da je PTFE (teflon) jedan od najinertnijih poznatih materijala. To znači da na njega ne mogu uticati nikakve telesne tečnosti, čak ni jake kiseline u ljudskom stomaku. To što se eventualno proguta (u nekim nepovoljnim okolnostima) bezbedno bi prošlo kroz digestivni sistem. Međutim, ipak je preporuka da se posuđe koje se ošteti dalje ne koristi.

Korpa