Koje su karakteristike dobrog jastuka

Kvalitetan san je nedostižna udobnost miliona ljudi. Kompleksan proces postizanja modela kvalitetnog sna može dovesti u pitanje brojne faktore, koje ste možda, a možda čak i niste razmotrili. Jedan od takvih faktora je jednostavno i pogrešan izbor jastuka. Saznajte šta jedan jastuk čini dobrim jastukom i uskoro ćete spavati bolje.

Nemojte kupiti jastuk koji ne ispunjava sledeća 4 kriterijuma:

Dobar jastuk je napravljen tako da drži kičmu u prirodnom položaju. Čovekov vratni deo kičme je blago zakrivljen prema napred, i veoma je važno održati ovakav položaj kičme kada smo u položaju odmaranja. Ukoliko je jastuk previsok kada spavate na strani ili na leđima, vrat je savijen previše prema napred ili sa strane, prouzrokujući naprezanje mišića na zadnjem delu vrata i ramena. Ovakva pozicija, takođe, može prouzrokovati smetnje prilikom disanja, a ponekad i hrkanje. Ukoliko je jastuk suviše nizak, vratni mišići moraju biti stegnuti, a ne opušteni.
Zasnovano na merama tela i ličnom izboru, jastuk treba da ima visinu od 10 do 15 cm, pravilno pridržavajući glavu i vrat ( i ramena kada ležite na leđima).

Jastuk mora biti udoban

Veliki udeo u tome šta jedan jastuk čini dobrim su i lični izbori. Ako vam se čini da je jastuk udoban, verovatno će vam pomoći da se opustite, dobro otspavate i probudite se odmorni ujutru. Površina jastuka, takođe, može biti izvor udobnosti – neki ljudi više vole pamučne jastučnice koje hlade, dok drugi preferiraju tople jastučnice od flanela.

Jastuk mora biti prolagodljiv

Kako bi jastuk bio adekvatan različitim pozicijama tokom spavanja, najbolje bi bilo ukoliko bi jastuk mogao da bude prilagodljiv kako bi odgovarao jedinstvenom obliku kičme i poziciji spavanja korisnika. Jastuk se mora formirati prema idividualnim karakteristikama korisnika i mora ublažavati sve tačke pritiska.

Jastuk za svaku poziciju

Pozicija prilikom spavanja će odrediti način na koji se jastuk može koristiti za obezbeđivanje odgovarajuće podrške.

  • Korišćenje jastuka dok spavate na leđima. Kada ležite na leđima, jastuk bi trebalo da podržava prirodnu krivinu vratnog dela kičme, sa adekvatnom podrškom glave, vrata i ramena. Kada spavate na leđima, visina jastuka mora biti manja nego prilikom spavanja sa strane. Postavljanje jednog ili dva jastuka ispod kolena može ublažiti bilo kakav bol u leđima, i najpogodnija je pozicija za leđa.
  • Korišćenje jastuka dok spavate sa strane. Kada ležite sa strane, jastuk bi trebalo da podržava glavu i vrat na takav način da kičma održi pravu i prirodnu horizontalnu liniju. Težina treba da bude ravnomerno raspoređena kako se ne bi stvorilo neprirodno savijanje i pritisak. Nekim ljudima može odgovarati postavka malog jastuka ili urolanog peškira ispod struka dok leže sa strane kako bi imali dodatnu podršku.
  • Korišćenje jastuka dok spavate na stomaku. Ukoliko spavate ili se odmarate ležeći na stomaku, jastuk bi trebalo da bude skoro ravan, ili bi glavu trebalo postaviti direktno na dušek, tako da glava i vrat nisu okrenuti neprirodno na bilo koju stranu. U ovoj poziciji, često je dobro postaviti još jedan skoro ravan jastuk ispod stomaka kako bi kičma zadržala svoju prirodnu zakrivljenost.
Korpa