Kako odabrati jorgan?

Postoji dosta različitih jorgana što može biti veoma frustrirajuće dok ne pronađete odgovarajući.
Postoji nekoliko faktora koje morate da razmotrite pre nego što krenete da tražite jorgane.

  • Da li vaša spavaća soba ima tepih ili parket? (tepisi obično čine sobu toplijom)
  • Da li vaša soba ima grejanje?
  • Da li koristite vunenu ispod ćebeta ili koristite električno ćebe za vaš krevet?
  • Da li spavate sami ili sa partnerom?
  • Da li vam je toplo ili hladno kada spavate?

Svi ovi faktori utiču na izbor jorgana.
Postoji 4 glavna tipa jorgana, kao i dosta verzija svake vrste jorgana.

  1. Jorgani od mikrofibera – mikrofiber je sintetičko vlakno, lagano je, ima odlična toplotna svojstva i može se koristiti tokom cele godine. Ima odliča hipoalergijska svojstva. Ovaj jorgan je odličan za one koji pate od alergija ili za decu čiji jorgani moraju češće da se peru. Odličan je i za budžet, jer je dosta jeftiniji od ostalih. Mikrofiber jorgani mogu da variraju u težini od 250 g do 350 g. Jorgani težine od 260 g su dizajnirani više za one koji vole da im je toplo dok spavaju, a dok su jorgani od 350 g pogodni za svako doba godine.
  2. Vuneni jorgani – vuna je prirodno vlakno, odnosno prirodni izolator. Tokom zimskih dana ona diše sa vama, dok leti upija vlagu tela, tako da ne osećate vrućinu. Vuna je u isto vreme i izolator i redukuje toplotu i pomaže da se dobro provetrenom krevetu temperatura efikasno reguliše, što dovodi do boljeg sna. Vuna je prirodno elastična što garantuje dug vek trajanja jorgana. U težini mogu da variraju između 350 g i 600 g. Jorgan težine 350 g izrađuje se za letnji period, 600 g za zimu, dok je 500 g dizajniran za bilo koje doba godine.
  3. Jorgani od perja/paperja – ovi jorgani su topli, ali nisu mnogo teški. Što znači da obezbeđuju toplotu, bez preterane težine. Tokom leta ih možete odložiti, a kada dođe zima provetrite i perja će se rasporediti tako da ćete dobiti fin jorgan. Njegova mekoća dozvoljava da se perje/paperje prilagodi vašem telu. Ovo je proizvod visokog kvaliteta koji će trajati duže nego bilo koji drugi jorgan. Obzirom da je prirodan, dozvoljava vašoj koži da diše, tako da ćete se probuditi odmorni, sveži i naspavani.
  4. Pamučni jorgani – izrađeni su od prirodnog vlakna i dobri su za osobe koje pate od alergija. Pamuk apsorbuje 30% vlage vašeg tela, tako da se ono ne zagreva i ne znoji u tolikoj meri. Pamuk je idealan za ljude koji žive u toplim predelima i za letnje mesece. Takođe, ovi jorgani su idealni za ljude koji kući imaju dobro grejanje ili im je vruće preko noći.
Korpa