9 tajni dekorisanja enterijera

Iako dosta toga što vidite u magazinima za dekoraciju može biti pripisano kreativnim genijima i ljudima sa velikim budžetima, čak su i oni inspirisani osnovnim pravilima za dekoraciju. U daljem tekstu, eksperti su podelili njihove male tajne, od toga kako koristiti boje do njihovih omiljenih luksuznih trikova, tako da vašem domu možete dati “završnu obradu” kako iz čuvenih casopisa namenjenih unutrašnjoj dekoraciji.

1. Odrediti temu

Najbolji način osigurati dekorativnu celovitost je utvrditi i drzati se određene teme. Da li je u pitanju inspiracija sportom ili prefinjenim Parizom, fokusiranje na određenu temu prizemljuje dizajnerove kreativne opcije. Fokusiranje pomaže da prilikom kupovine proizvoda uvek krećete od jedne zadate premise i uklapate u jedinstvenu celinu. To vam daje prednost da uporedjujete i sagledate kontrast dekorativnih predmeta, tako da jedna tema ne kreira samo jedinstvene parametre u okviru kojih ćete raditi, nego pomaže “novajlijama” da bolje sagledaju stvari i definisu sopstveni imidž.

2. Testirajte ideje

Kreatori često vole da testiraju njihove vizije. Npr. Pre nego što napravite novu postavku slika, napravite papirne odsečke (braon, ili neka druga tamnija boja) u veličini originalnih slika i okačite na mesta koja prema vašem viđenju bi najbolje pristajala slikama. Na ovaj način možete unapred da vidite li će željene pozicije stvarno da „imaju smisla“. Takođe, pre nego što presvučete stolicu nekom od željenih tkanina pričvrstite i menjajte uzorke tkanine na predmetu koji želite da tapacirate. Jednom rečju ekperimentišite! Dajte vremena prostoru da postane vaša oaza dekoracije.

3. Koristite ono što imate

Pre nego što krenete da se rasipate novcem u kupovini dekorativnih predmeta pogledajte šta se nalazi u okolini! Začudićete se koliko stare stvari svojim renoviranjem mogu da dobiju novu dimenziju…ne obazirite se na boje, ogrebotine ili nefunkcionalne delove, fokusirajte se na oblik, strukturu predmeta i kako će da se uklapa u prostor.

4. Izaberite pravu kombinaciju boja – ne samo jednu boju.

Dobra kombinacija boja ima uglavnom tri boje: bazna boja, koja je uglavnom neutralna i postavlja ton; kontrastna boja, koja je često tamnija i daje dubinu prostoru i „naglašavajuća“ boja koja spaja sve zajedno i daje akcenat. Raspodela boja je okvirno 60% za neutralne boje, 30% za kontrastne boje i 10% za akcentne boje. Možete da koristite i već spremljene palete boja koje imaju unapred određenu kombinaciju boja za vaš enterijer.

5. Koristite svetla kod kojih postoji mogućnost podešavanja jačine

Ukoliko ne koristite svetla čija je jačina promenljiva ograničavate potencijal prostora. Mislite o tome na sledeći način: Potencijometar (kojim se reuliše jačina svetlosti) na prekidaču ne dodaje prostoru lepotu koliko ga njegova „svetost“, neonska svetlost ili klsična sijalica, oduzima. Neki dekorateri govore o sijalicama sa regulišućom jačinom kao „prekidaču raspoloženja“. Možete da podignete nivo raspoloženja tako što ćete utihnuti i ravnomerno rasporediti svetlost…Sve u svemu, natjteži deo je ugradnja instalacije za pomenuti način rasvete. Korišćenje je jednostavno.

6. Ponavljajte dekorativne predmete koji daju akcenat prostoru

Prilikom dekorisanja, ponavljanje „govori glasno“. Npr. Jednu lampu koristimo kao detalj u prostoru koji daje akcenat, ali dve lampe predstavljaju fokusnu tacku u prostoru. Zavese? Visak tekstila odaje osecaj luksuznosti, tako da uvek koristite dva ili tri komada zavese.

7. Obojeni detalji

Zidna dekoracija razbija monotoniju jednobojnog zida, ali to isto rade i naslikane sare, kao pruge na primer. Mnogi enterijeristi koriste obojene detalje da bi dodali novu dimenziju prostoru. Razmisljajte o tonovima boja. Što više tonova iz iste porodice boja to je više umirujući efekat, dok boje sa povećanim kontrastom daju dramatičnost prostoru.

8. Dodajte luksuzne detalje na neočekivanim mestima

Posebno za tematiku koja odiše duhom seoskog enterijera, dodavanje neočekivanih detalja moze dati vašem prostoru umetnički doživljaj. Na primer mnogi dizajneri enterijera dodaju male i jeftine lustere u kupatilim, tako da izgleda šik i svetlost je mnogo opuštenija nego standardna kupatilska rasveta.

9. Probajte zidne nalepnice

Nisu skupi i dostupni su u mnogo boja i šara. Laki su za ugradnju. Njihova glavna uloga je da popune i daju živosti prostoru. Upotreba je vrlo raznovrsna. Jedan od primera je upotreba zidne nalepnice koja oslikava uzglavlje kreveta za krevete koji nemaju klasično uzglavlje.

Korpa