9 tajni dekorisanja enterijera

Mnoge kreativne ideje u časopisima za deokoraciju mogu da se pripišu kreativnim genijima i ljudima sa velikim budžetima, ali su čak i oni inspirisani osnovnim pravilima za dekoraciju enterijera. U daljem tekstu, eksperti za ovu oblast su podelili svoje male tajne, od toga kako koristiti boje, pa do njihovih omiljenih luksuznih trikova. Primenom ovih malih tajni, vrlo lako možete i svom domu dati „završnu obradu“ kao iz čuvenih časopisa namenjenih unutrašnjoj dekoraciji.

1. Odrediti temu

Najbolji način da osigurate dekorativnu celovitost jeste da utvrdite i držite se određene teme. Da li je u pitanju inspiracija sportom ili prefinjenim Parizom, fokusiranje na određenu temu usmerava dizajnerove kreativne opcije u tom pravcu. Fokusiranje pomaže da prilikom kupovine proizvoda uvek krećete od jedne zadate premise i uklapate u jedinstvenu celinu. To vam daje prednost da upoređujete i sagledate kontrast dekorativnih predmeta, tako da jedna tema ne kreira samo jedinstvene parametre u okviru kojih ćete raditi, nego pomaže „novajlijama“ da bolje sagledaju stvari i definišu sopstveni imidž.

2. Testirajte ideje

Kreatori često vole da testiraju njihove vizije. Na primer, pre nego što napravite novu postavku slika, napravite papirne odsečke (braon, ili neka druga tamnija boja) u veličini originalnih slika i okačite na mesta koja prema vašem viđenju bi najbolje pristajala slikama. Na ovaj način možete unapred da vidite da li će željene pozicije stvarno da „imaju smisla“. Takođe, pre nego što presvučete stolicu nekom od željenih tkanina pričvrstite i menjajte uzorke tkanine na predmetu koji želite da tapacirate. Jednom rečju, eksperimentišite! Dajte vremena prostoru da postane vaša oaza dekoracije.

3. Koristite ono što imate

Pre nego što krenete da se rasipate novcem u kupovini dekorativnih predmeta, pogledajte šta se nalazi u okolini! Začudićete se koliko stare stvari svojim renoviranjem mogu da dobiju novu dimenziju… Ne obazirite se na boje, ogrebotine ili nefunkcionalne delove, fokusirajte se na oblik, strukturu predmeta i kako će da se uklapa u prostor.

4. Izaberite pravu kombinaciju boja – ne samo jednu boju

Dobra kombinacija boja ima uglavnom tri boje: bazna boja, koja je uglavnom neutralna i postavlja ton; kontrastna boja, koja je često tamnija i daje dubinu prostoru i „naglašavajućaboja, koja spaja sve zajedno i daje akcenat. Raspodela boja je okvirno 60% za neutralne boje, 30% za kontrastne boje i 10% za akcentne boje. Možete da koristite i već spremljene palete boja, koje imaju unapred određenu kombinaciju boja za vaš enterijer.

5. Koristite svetla kod kojih postoji mogućnost podešavanja jačine

Ukoliko ne koristite svetla čija je jačina promenljiva ograničavate potencijal prostora. Mislite o tome na sledeći način: Potenciometar (kojim se reuliše jačina svetlosti) na prekidaču ne dodaje prostoru lepotu koliko ga njegova „svetost“, neonska svetlost ili klsična sijalica, oduzima. Neki dekorateri govore o sijalicama sa regulišućom jačinom, kao „prekidaču raspoloženja“. Možete da podignete nivo raspoloženja tako što ćete utihnuti i ravnomerno rasporediti svetlost… Sve u svemu, natjteži deo je ugradnja instalacije za pomenuti način rasvete. Korišćenje je jednostavno.

6. Ponavljajte dekorativne predmete koji daju akcenat prostoru

Prilikom dekorisanja, ponavljanje „govori glasno“. Na primer jednu lampu koristimo kao detalj u prostoru koji daje akcenat, ali dve lampe predstavljaju fokusnu tačku u prostoru. Zavese? Višak tekstila odaje osećaj luksuznosti, tako da uvek koristite dva ili tri komada zavese.

7. Obojeni detalji

Zidna dekoracija razbija monotoniju jednobojnog zida, ali to isto rade i naslikane šare, kao pruge na primer. Mnogi enterijeristi koriste obojene detalje da bi dodali novu dimenziju prostoru. Razmišljajte o tonovima boja. Što više tonova iz iste porodice boja, to je više umirujući efekat, dok boje sa povećanim kontrastom daju dramatičnost prostoru.

8. Dodajte luksuzne detalje na neočekivanim mestima

Posebno za tematiku koja odiše duhom seoskog enterijera, dodavanje neočekivanih detalja može dati vašem prostoru umetnički doživljaj. Na primer, mnogi dizajneri enterijera dodaju male i jeftine lustere u kupatilo, tako da izgleda šik i svetlost je mnogo opuštenija nego standardna kupatilska rasveta.

9. Probajte zidne nalepnice

Nisu skupe i dostupne su u mnogo boja i šara. Lake su za ugradnju. Njihova glavna uloga je da popune i daju živost prostoru. Upotreba je vrlo raznovrsna. Jedan od primera je upotreba zidne nalepnice koja oslikava uzglavlje kreveta za krevete koji nemaju klasično uzglavlje.

Korpa