Kako izabrati zavese?

Zavese su jedan od bitnijih elemenata kada se radi uredjenje stana. Zavese imaju svoju estetiku i funkcionalnost. U odnosu na estetiku, zavesa može imati za cilj da naglasi lepotu i dizajn nameštaja. U tom slučaju zavesa ima neutralno dejstvo. Ali, često je potrebno da se razbije monotonija u prostoru i onda se biraju zavese sa jarkim bojama, neobičnim dezenima koje same po sebi privlače pažnju. Kada je reć o funkcionalnosti zavesa, onda se misli na zaštitu intime u stanu ali i zaštitu od dnevne svetlosti.

 

Zavese za dnevni boravak

Zavese za dnevni boravak treba izabrati u zavisnosti od dominantne boje i od stila koji preovladjava u samoj prostoriji. Ako je dnevni boravak bogat sa bojama i brojnim dezenima onda bi dobar izbor bila jednobojna zavesa i to u boji nekog posebnog komada nameštaja koji je već tu. Boja zavese bi mogla biti podjednaka boji tepiha, boji garniture za sedenje ali i boje zidova. Ako zavese za dnevni boravak imaju svoj naglašeni dezen, ceo prostor će izgledati skladno ako se isti takav dezen obezbedi na ukrasnim jastucima ili možda nekom od drugih ukrasnih predmeta u prostoriji.
Zavese za dnevni boravak bi takodje trebale biti prozirne da bi prostorija bila u dovoljnoj meri osvetljena. Ali, ako ima potrebe za zaštitom, naročito u letnjem periodu, od spoljašnog uticaja, da bi svetlost i temperatura prostora bile odgovarajuće, onda treba odabrati zavesu od malo debljeg materijala u svetlijim nijansama.

 

Zavese za kuhinje

Zavese za kuhinje bi trebalo da su od materijala koji se može prati na visokim temperaturama da bi po potrebi mogle da se uklone mrlje od hrane.

 

Zavese za spavaću sobu

Osim estetike prostora, zavese za spavaću sobu bi trebale da sačuvaju intimu u ovom području stana. Ukoliko prozori imaju roletne ili kapke, onda zavese za spavaću sobu mogu da budu prozirne i to u dezenu i bojama koji bi bili uskladjeni sa stilom u kojem je sredjena spavaća soba. Ali, ako treba da se zavesom postigne zaštita od spoljašnih pogleda, onda bi trebalo izabrati zavesu od materijala koji je neprovidan ili kombinovati neprovidne i providne materijale.
Obično bi trebalo da dezen i boja zavese budu odgovarajući boji jastuka ili prekrivača. U spavaćoj sobi je potreban umirujući ambient pa zato bi trebalo da boja zavese za spavaću sobu bude neka pastelna koja bi delovala na opuštanje.

 

Materijal za zavese

Kada birate materijal za izradu zavese, obratite pažnju na sledeće. Potrebno je da dobijete informaciju o tome kako održavati materijal i koliko je taj materijal zapaljiv. Evo zašto. Za prostorije gde je duvanski dim ili ako je to prostorija koja je direktno povezana sa kuhinjom, izbor bi trebao pasti na materijal koji ne upija mirise ili da budu laki za održavanje. Da bi se izbegla opasnost od požara, bilo bi dobro da materijal nije lako zapaljiv.

 

Vrste zavesa

Postoje više vrsta zavesa. Spomenućemo neke od njih: jednobojne i višebojne, vertikalno ili horizontalno trakaste zavese, providne i neprovidne zavese, draperije, rolo zavese itd. Zanimljive su i zavese napravljene od perli. One imaju pre svega dekorativnu ulogu. Danas su sve više u upotrebi takozvane moderne zavese.

Korpa