12 razloga zbog kojih biste trebali da koristite limun

Limun je drvo iz roda citrus i njegov plod je rezultat davnog ukrštanja pomela i citrona. Međutim, već dugo uspeva kao samostalno drvo koje se razmnožava reznicima ili kalemljenjem.

Jedan limun je oko 57% jestiv, na koru otpada 40%, a na semenke oko 3%. Od semenki se dobija ulje, a ostatak se prerađuje za životinjsku hranu. Jedno odraslo drvo u povoljnim klimatskim uslovima daje 600 do 800 plodova godišnje. Plod limuna sadrži od 40 do 50% soka. Sadrži do 8% limunske kiseline, manje količine drugih organskih kiselina, oko 3% šećera i puno vitamina, prije svega C-vitamin. Još puno pre moderne farmakologije limun se koristio kao lek. Kad se još nije znalo za vitamine i koliko su korisni za zdravlje, limun je korišten kao lek i to:

REGULIŠE VISOK PRITISAK I ČISTI TOKSINE IZ ORGANIZM

Limun u sebi sadrži kalijum koji kontroliše krvni pritisak i smanjuje mučnine i vrtoglavice. Pomaže i u oslobađanju toksina iz krvi.

UTIČE NA PSIHU

Limunada utiče na raspoloženje i oslobađa od stresa. Takođe, posle dugog pešačenja ili napornog puta predstavlja najbolje osveženje.

SMANJUJE RESPIRATORNE PROBLEME

Limun može da smanji šlajm i pomogne vam da lakše dišete i olakšate nelagode ljudima sa astmom.

POMAŽE LJUDIMA SA ARTRITISOM I REUMOM

Limun je prirodni diuretik – pomaže u proizvodnji urina i samim time sprečava upale i gomilanje toksin

ORALNA HIGIJENA

Zamenite žvakaće gume sa limunadom i ubrzo ćete videti rezultate: zubi će biti sjajni, a dah svež.

MAMURLUK

Zamenite aspirine sa toplim čajem u kome je puno limuna. Napomena: limun nikada ne stavljajte u vrelu vodu, jer ćete time uništiti njegove lekovite sastojke.

VAGINALNA HIGIJENA

Razblažen limunov sok je zdrav i bezbedan način za higijenu vagine, a ujedno je i moćan antiseptik, slobodan od veštačkih i iritirajućih sastojaka, za razliku od kozmetičkih preparata.

DEZINFIKUJE RANE

Jednostavno, dezinfikujte ranu sa par kapi limuna i krvarenje će uskoro prestati.

NEGA I SPREČAVANJE STARENJA

Limunada utiče na proizvodnju slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje i propadanje kože. Takođe, u njoj nema kalorija i odličan je antioksidan. Pomaže i u ublažavanju simptoma infekcija. Prirodne maske od limuna su odlična zamena za skupe kozmetičke tretmane podmlađivanja i revitalizacije.

ČIŠĆENJE I IZBELJIVANJE NOKTIJU

Sok od pola limuna pomešajte sa šoljicom tople vode i držite prste u njoj nekoliko minuta. Potom sa korom ispolirajte nokte.

OSLOBAĐA OD PERUTI

Izmasirajte teme glave sokom od limuna. Nakon šamponiranja, isperite kosu vodom u kojoj je takođe limun. Osim oslobađanja od peruti, limunska kiselina takođe utiče na sjaj kose.

GRUBA KOŽA NA LAKTOVIMA

Ova pojava izgleda vrlo neprijatno. Pomešajte sodu bikarbonu sa sokom od limuna i utrljajte na laktove. Ovaj piling će pomoći da se rešite odamrlih tkiva, a možete ga primeniti i na bradavice, samo u manjoj razmeri sode.

DOBAR I ZA DOMAĆINSTVO

Tera moljce

Ovoga su se setili Francuzi: umesto kesica sa aromatičnim biljem oni u uglove ormara stavljaju limun.

Udaljuje insekte iz kuhinje

Sa limunovim sokom očistite sve kvake i vrate u kuhinji, stavite ga u ćoškove gde se skupljaju mravi i bube.

Otklanja neugodne mirise iz frižidera

Da li ste znali da sokom od limuna možete ukloniti ustajali miris iz frižidera, bolje nego sredstvom za čišćenje? Takođe, ukoliko na istoj drvenoj dasci sečete meso i povrće, limun može ukloniti tragove i mirise hrane.

Poliranje escajga i srebra

Pomeštajte sok od limuna sa solju. Bićete zapanjeni kako će metalni predmeti nanovo zasijati.

Korpa