Kako odabrati najbolji peškir kod nas

Peškir je proizvod koji se koristi svakodnevno, te je neophodan u svakom domaćinstvu. Kvalitetan peškir mora biti mekan, paperjast i „luksuzan“ kada ga prislonite vašem telu. Da biste izabrali najbolji pamučni peškir koji vam je potreban, važno je da obratite pažnju na sledeće faktore:

 • Veličina i gramaža peškira – peškiri se mere u jedinici poznatoj kao GSM – gram po metru kvadratnom, što predstavlja gustinu tkanine peškira. Peškiri koji imaju manju od određene gustine, lakši su, tanji i obično mnogo jeftiniji, jer uglavnom imaju tendenciju da kraće traju. Ovi peškiri se najčešće koriste za putovanja, treninge i slično. Peškiri veće gramaže su boljeg kvaliteta, i oni se koriste u hotelima svetskih klasa. Oni su mnogo skuplji, ali često vredi platiti dobro za njih, jer će oni trajati mnogo duže. Imajte uvek na umu da je kvalitet peškira veoma bitan, jer ih koristite svakog dana i jedan možete koristiti godinama. Iz ovoga vidimo zašto je bitno da imamo dobre peškire.
 • Absorpcija – ovo je jedan od vrlo bitnih faktora kada biramo peškire. Dobar peškir je onaj koji je debeo, mekan i koji ima veliku moć upijanja. Šta na nju utiče? Svaki peškir se sastoji od petlji u tkanju, koje omogućavaju da se dobro apsorbuje, odnosno upija voda. Broj petlji određuje i mogućnost sušenja. Kako se petlje pomeraju to prouzrokuje apsorpciju.
 • Peškiri koji imaju najveću moć upijanja – Egipatski pamuk je veoma popularan, jer su njegove niti dosta dugačke i debele. Ova vrsta pamuka je birana da obezbedi svoj nivo čistoće, a peškiri izrađeni od njega veoma su gusti, izdrživi, absorbujući i plišani, poseduju veliku gramažu i dobro se suše. Egipatski peškiri mogu trajati mnogo godina, ali samo ukoliko se dobro brinete o njima i pravilno ih održavate. Ova vrsta peškira najčešće se nalazi u luksuznim hotelima širom sveta.
 • Koliko brzo se peškiri suše – tanji peškiri se suše brže. Deblji, mnogo su mekši, plišaniji, ali im treba duže vremena da se osuše. Ukoliko živite u vlažnim predelima, uzećemo u obzir da će tanji peškiri ostati vlažni duži period ukoliko ga ostavite napolju da se suši.
 • Za brzo sušenje peškira – Turski pamuk je izdržljiviji i dobar apsorbent, al nije toliko debeo i velike gramaže kao egipatski pamuk. Tako da, ukoliko ste osoba koja ne želi dugo da čeka da se peškiri osuše, turski pamuk je baš za vas. Od ovog pamuka peškiri su izuzetno mekani i udobni, a što ih više perete oni postaju paperjastiji i apsorbastiji. Upravo zbog toga, sve više hotela odlučuje se za turske peškire.
 • Koliko otpada ostaje u vešu – novi peškiri, uprkos svom kvalitetu mogu da imaju dosta „otpada“. Tako da se vremenom većina peškira „izliže“, odnosno postane glatka. Ovo se dešava zato što se pamuk od prirodnih vlakana oštećuju prilikom sušenja u sušačima. Zbog takozvanog prolivanja, razlivanja boje koje se često javlja sa novim peškirima, najbolje ih je prati i suštiti odvojeno od drugog veša. Ono što može da prija peškirima, jeste da ih iznesete na sušenje na svež vazduh, jer nije baš preporučljivo da se svaki put suše u sušačima. Ovaj način sušenja sačuvaće peškire, jer oni mogu da se oštete i istanje ukoliko ih sušite na previše visokoj temperaturi. Međutim, ukoliko se odlučite da ubacite peškire u sušač, uvek otresite onaj višak pre nego što ga savijete.
 • Koliko su dugačka vlakna – kada tražite peškire, bitno je da gledate peškire koji se prave od dugo sortiranog pamuka, inače poznat kao ELS pamuk. Ovaj pamuk se klasifikuje kao ELS ako je 3/8 inča ili duže. ELS pamuk je popularan, jer daje mnogo mekšu tkaninu od drugih vrsta pamuka. Najviši tip kvaliteta ELS.
 • Mekoća – Osetite mekoću na vašoj koži. Pruanski pamuk raste duž obale Perua, gde ga bogata zemlja čini savršeno vlažnim, mekanim i glatkim. Sami spojevi pamuka veoma su dugački, tako da je manje verovatno da će se bacati dosta vlakna, kao što je moguće kod drugih vrsta. Odličan je izbor za ljude koji imaju osetljivu kožu.

Pravilno održavanje peškira

Da bi peškiri ostali što duže mekani i paperjasti, vrlo je važno da se pravilno održavaju:

 • Nikad nemojte da pretrpavate mašinu za veš, jer peškiri neće biti čisti, niti će se isprati lepo. Važno je napomenuti da više deterdženta ne znači da će peškiri biti čistiji.
 • Bele peškire uvek perite u vreloj vodi. Ukoliko su u pitanju peškiri u boji, perite ih u toploj vodi, kako biste izbegli ispiranje boje.
 • Bele peškire povremeno možete oprati i hlor izbeljivačem, kako biste otklonili mrlje i ubili bakterije. Ne koristite izbeljivač na obojenim peškirima, jer će oni dovesti do razmazivanja boje, mrljanja, a peškiri će izbledeti.
 • Nikad ne koristite omekšivače na peškirima. Omekšivači će dodati peškirima ostatke silikona što će rezultirati da peškiri izgube svoju moć upijanja. Mnogi ljudi misle da će omekšivači povećati kvalitet njihovih peškira. Ustvari, oni će uradi nešto sasvim suprotno.
 • Kada prvi put kupite peškire (jedno, mesec dana posle toga), dobra je ideja da ih stavite u veš mašinu, dodate šolju belog sirćeta tokom ciklusa ispiranja. Belo sirće će pomoći peškiru da dobije bolju moć upijanja. Ono, takođe, pomaže da se otkloni bilo kakav višak deterdženta, koji mu mogu smetati da apsorbuje tečnost.

Bez obzira što smo svi različiti, određeni peškir može da odgovara svima, samo ako se pravilno održava. Veći peškiri dobro upijaju. Jedan od životnih luksuza je i posedovanje kvalitetnog peškira. S obzirom da samo vi znate šta više volite, prilikom izbora pronađite i neki peškir koje će i vaše „telo voleti“.

Korpa